De Rooi Pannen, afdeling VMBO

Naam school: De Rooi Pannen, afdeling VMBO
Locatie: De Rooi Pannen afdeling VMBO
Adres: Dr Ahausstraat 1, 5042 EK
Plaats: Tilburg
Telefoonnummer: 013-5002400
Contact persoon: Anke Lavrijsen
Website: http://www.derooipannen.nl/vmbo
E-mail: a.lavrijsen@derooipannen.nl
Aantal leerlingen: 1037
Aantal brugklassen: 10
Gemiddelde groepsgrootte brugklas: 20 (VB) / 23 (VBK) / 27 (VMK)

De Rooi Pannen is er voor iedere leerling die voor zichzelf een toekomst ziet in handel/ondernemen, horeca/bakkerij, toerisme/recreatie, vormgeving en marketing/evenementen. Op de afdeling vmbo kom je terecht in een kleinschalige leer- en leefomgeving waarin jij het beste uit jezelf kunt halen. We bieden praktijkgericht en eigentijds onderwijs. We hebben oog en aandacht voor jou en begeleiden je intensief gedurende je gehele schooltijd. De afdeling vmbo biedt alle leerwegen aan: de theoretische/gemengde leerweg (mavo), de kaderberoepsgerichte leerweg en de basisberoepsgerichte leerweg.

Bij ons kun je een diploma op maat halen. Dit betekent dat je Nederlands, Engels, wiskunde of economie op een hoger niveau kunt volgen en hier examen in kunt doen.

Op onze afdeling zijn er twee richtingen. Handel – Vormgeving en Horeca – Recreatie.

Handel-Vormgeving:
Het opzetten van een webshop is heel wat anders dan het promoten van een feest. En het ontwikkelen van een app is weer anders dan het organiseren van een concert. Binnen het programma Handel-Vormgeving maak je kennis met alles wat hiermee te maken heeft: het ontwerpen van posters, flyers, programmaboekjes etc. maar je leert ook over marketing, handel binnen en buiten Nederland, winst maken, omgaan met klanten, het maken en onderhouden van een website en nog veel meer. Je werkt met hout, verf, metaal, computers, camera’s en veel inzet van multimedia. Je werkt twee- en driedimensionaal. Oftewel: je krijgt een creatieve, ondernemende basis waar je alle kanten mee op kunt.

Horeca-Recreatie:
Leren doe je bij ons écht in de praktijk. Dat wil zeggen; leren in de keukens, het restaurant, de bakkerij, de sound & vision studio en nog meer inspirerende leeromgevingen. We leren je onder andere goed samen te werken, gastvrij te zijn, hoe je evenementen organiseert en hoe je je creativiteit hierbij kunt inzetten en verder ontwikkelen. Je hebt hierna een brede basis om je talenten verder te ontwikkelen in onder andere de gastvrijheidssector.

In leerjaar 3 en 4 lopen alle leerlingen een beroepsoriënterende stage.

Wij hebben ook een talentenklas voor tekenen en voor koken/bakken.

De onderbouw
In klas 1 hebben we drie niveaus: Voorbereidend Mavo/Kader (VMK), Voorbereidend Basis/Kader en Voorbereidend Basis (VB). Afhankelijk van het advies van de basisschool word je in één van deze drie groepen geplaatst. In klas 1 krijg je al les in Handel-Vormgeving en in Horeca-Recreatie. Vanaf klas 2 ga je verder in één van deze door jou gekozen richtingen.

Leerlingbegeleiding

In begeleiding van leerlingen maken we onderscheid tussen ‘reguliere begeleiding’ en ‘extra ondersteuning’. De reguliere begeleiding start in de klas door de vakdocent. Hij/zij is verantwoordelijk voor het klimaat in de klas. De mentor is de spil in de begeleiding van leerlingen. Hij/zij signaleert proactief knelpunten ten aanzien van resultaten, gedrag, welbevinden en onderneemt actie richting betrokkenen (leerling, klas, vakdocent, ouders, ondersteuningscoördinator). De extra ondersteuning wordt in overleg met ouders en specialisten afgestemd door de ondersteuningscoördinator.
Als extra ondersteuning bieden we bijvoorbeeld extra taal, sociale vaardigheidstraining, faalangstreductietraining, coaching bij dyslexie en dyscalculie en huiswerkklas. Extra ondersteuning is maatwerk en wordt door interne of externe coaches/specialisten verzorgd.

Het  is hierbij wel belangrijk of, ondanks alle ondersteuning, een diploma op vmbo-niveau voor jou haalbaar is.
Hierbij wordt gekeken naar:
• motivatieproblemen (gering);
• gedragsproblemen (gering);
• leerstoornissen (gering);
• eventuele andere belemmerende zaken.