Page 8 - Die kant op 2019
P. 8

 Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO)
VMBO-leerlingen die bij het volgen van onderwijs extra ondersteuning en begeleiding nodig hebben, kunnen in aanmerking komen voor leerwegondersteunend onderwijs (LWOO). Om van leerwegondersteunend ondewijs gebruik te kunnen maken, is er een beschikking nodig van de Toelatings Advies Commissie (TAC). Dit wordt door de VO-school geregeld.
De extra ondersteuning voor leerlingen met een LWOO-beschikking kan onder andere bestaan uit: extra lessen, extra begeleiding, les in kleinere groepen en met aangepast tempo.
Binnen elke leerweg in het VMBO kan LWOO gegeven worden maar niet elke VMBO-school mag LWOO aanbieden. De volgende scholen in Tilburg en regio bieden LWOO: Campus 013, De Rooi Pannen, het Reeshof College, 2College Durendael, 2College Ruiven en 2College Jozef.
Wil je meer informatie over LWOO, neem dan contact op met je basisschool of met de VMBO-school waar je naar toe wilt gaan of kijk op de site van POVO-013.
   havo en vwo
Het havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) duurt vijf jaar en is vooral bedoeld als voorbereiding op het hoger beroepsonderwijs (HBO).
Het VWO (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) duurt zes jaar en is vooral bedoeld als voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs, de universiteit. In het VWO wordt er een onderscheid gemaakt tussen atheneum en gymnasium.
Onderbouw
De eerste drie jaren van het havo en het VWO noemen we de onderbouw. Er zijn nogal wat verschillen tussen de scholen als het gaat over de duur van de brugperiode en het onderwijsprogramma in de onder- bouw. Het is belangrijk om je hierover goed te laten informeren. De ene school zal beter passen bij jouw capaciteiten en toekomstwensen dan de andere school.
Met een overgangsbewijs van havo-3 of VWO-3 kun je doorstromen naar een vakopleiding of een midden- kaderopleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). In dat geval werk je dus niet meer verder aan je diploma voor het havo of VWO maar stroom je door naar een andere school.
Bovenbouw
In de bovenbouw van het havo en VWO kan je kiezen uit vier profielen: 1. Natuur en Techniek (N&T);
2. Natuur en Gezondheid (N&G);
3. Economie en Maatschappij (E&M);
4. Cultuur en Maatschappij (C&M).
Elk profiel bestaat uit een aantal gemeenschappelijke vakken (voor havo: Nederlands, Engels en voor VWO: Nederlands, Engels en wiskunde) die alle leerlingen moeten volgen. Daarnaast volgen de leerlingen de verplichte vakken die behoren bij het gekozen profiel. Er blijft dan nog ruimte over om vakken te volgen buiten het profiel, de zogenaamde vrije ruimte. In de praktijk is deze vrije ruimte beperkt en heeft iedere school daar eigen afspraken over.
 wat is een goede schooL voor mij? Leer jeZeLf kennen
Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk om de scholen in het voortgezet onderwijs te leren kennen. Als hulp kun je jezelf hiervoor een aantal vragen stellen. Wat wil ik graag worden later? Waar ben ik goed in? Wat doe ik graag en wat doe ik niet graag? Als je deze vragen kunt beantwoorden is het gemakkelijker om een goede keuze te maken uit de verschillende scholen.
Een goede schoolkeuze betekent dat je een school gekozen hebt:
• die past bij jouw niveau en interesse;
• waar je gemakkelijk zult wennen;
• waar je je thuis zult voelen tussen de leraren en de leerlingen;
• die een goede voorbereiding geeft op je toekomst, die voorbereidt op het beroep wat je wilt kiezen of op de vervolgopleiding.
Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren om tot een oordeel komen. Wat is een juiste school voor mij? In deze brochure vind je allerlei tips om de scholen (beter) te leren kennen.
 8
        








































































   6   7   8   9   10